Apa Itu Cukai Pendapatan?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Cukai pendapatan adalah sejenis cukai yang dikenakan ke atas pendapatan seseorang atau syarikat. Ia merupakan sumber penting pendapatan kerajaan untuk menyediakan perkhidmatan awam dan membiayai projek-projek pembangunan.

Tambahan lagi, ia biasanya dikira berdasarkan kadar cukai yang telah ditetapkan oleh kerajaan dan dibayar oleh individu atau syarikat yang memperoleh hasil melebihi ambang had yang ditetapkan.

Tujuan kerajaan mengutip cukai ini adalah untuk :

  • Pembangunan negara
  • Gaji dan pencen kakitangan kerajaan 
  • Bina infrastruktur dan kemudahan biasiswa
  • Kemudahan seperti taman rekreasi awam
  • Institut pendidikan
  • Inisiatif kesihatan
  • Sekuriti dan pertahanan negara
  •  Kajian sains dan perubatan

Perlu ke anda membayar cukai pendapatan?

Selepas menolak elaun syarikat, bonus, komisen dan faedah, penduduk di Malaysia dengan keuntungan tahunan lebih RM34,000 (setelah KWSP ditolak), atau RM38,200 (sebelum dipotong), perlu mendaftar fail dan membayar cukai penghasilan.

Individu pemastautin dikenakan cukai berdasarkan cukai progresif dengan kadar 0% hingga 30% daripada keuntungan mereka, manakala individu bukan pemastautin dikenakan kadar rata sebanyak 30%.

Kalau anda tinggal di Malaysia, tidak kurang dari 182 hari, anda telah dikira sebagai pemastautin mengikut undang cukai di Malaysia sahaja.

Sebaliknya, anda tidak dikira sebagai bukan pemastautin sekiranya tinggal kurang dari 182 hari dan mengikut kadar berbeza. Namun, anda kena ingat yang tempoh 182 hari ni tak semestinya berturut-turut. 

Selain tu, golongan emas berusia lebih dari 55 tahun akan dijaga baik dengan pencen daripada pengajian Malaysia dikecualikan daripada cukai.

Untuk pengetahuan semua, Malaysia ni dianggap sebagai salah satu negara dengan cukai yang paling rendah. Ramai menganggap pendapatan bercukai sama dengan cukai kena bayar.

Tapi sebenarnya, anda dapat cukai kena bayar dari pendapatan bercukai.

Oleh sebab tu, anda perlu tahu berapa pendapatan bercukai terlebih dulu. Penting untuk anda faham apakah beza antara pengurangan cukai, pengecualian cukai, dan pelepasan cukai.

Semua berfungsi untuk megurangkan cukai yang anda kena bayar, rebat cukai pula untuk mengurangkan apa yang anda perlu bayar dalam cukai iaitu jumlah sebenar cukai. 

Jadi, jom belajar cara mudah untuk mengira cukai pendapatan anda.

× Apa yang boleh saya bantu?